Лечими болести и билки Лечебни камъни Хранителни добавки Размяна цветя Потребители

Подробни лечебни свойства на над 800 билки

Билки и вашите коментари за техните лечебни свойства и производители. За повече информация пишете ни.


   брой намерени резултати: 930


1. Авокадо (Persea americana)
 

 

 
 
ХИМИЧЕН СЪСТАВ: Плод - 5–32% мазнини, витамин К, А, C, D, Е и витамини от група В, минерали (калий, цинк, мед, магнезий и желязо). Авокадото е богато на белтъчини и на омега-6 ненаситени мастни киселини.
ДЕЙСТВИЕ: Поддържа нормалното ниво на холестерола; предпазва от анемия; регулира на сърдечния ритъм благодарение на високото ниво на калий; повлиява диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, очни, бъбречни, чернодробни и жлъчни заболявания; укрепва имунната система; засилва метаболизма; действува против туморни и ракови заболявания; регулира менструацията и други гинекологични проблеми; тонизира нервната система и психиката.
Подходящ за:
анемия, диабет, високо кръвно налягане, язва, гастрит, очи, бъбреци, черен дроб, имунна система, метаболизъм, тумор, рак, регулира менструация, нервна система,

Източник: https://sites.google.com/site/bgbilki/home

2. Агавам (Хибрид между къпина и малина)
 

 

 
 
Агавам е уникален сорт. Има бодли, достига до 2 м височина. Започва да дава плодове на втората година след засаждането, в периода около юли - август. Плодът е с тегло 3 гр, плътен, черен, не е кисел, има специфичен приятен сладък вкус. Високорентабилно, отлично понася транспортирането, може да се изсушава без видимо изменение на размера. Размножава се чрез разделяне на корените. Развива се добре на влажни, но не прекалено овлажнени почви с рН 5,5-6,5. Не се нуждае от допълнително подхранване на почвата. За повече реколта е добре по време на плододаване почвата да е влажна. Без да се променя местоположението, може да расте нормално 6-8 години. Агавам е издръжлив сорт през зимата до -35 градуса. Не се засяга от заболявания.
При някои къпини след 5 години на плододаване започва унищожаване на коренова система и други.
Подходящ за:
храносмилателна система,

Съвети: https://www.youtube.com/watch?v=ccSC6N1EGKw

Източник: http://sad-lopatina.org.ua/plodovye/ezhevika/agavamgibrid-ez

3. Агарикон
 

 

 
 
Представлява една от най-големите по размер гъби в света. В древността е била широко разпространена. В днешно време е изключително рядко срещана по многогодишни дървета в горите на Северозападния Пасифик
ДЕЙСТВИЕ:
- засилва имунната система
- има антибактериални и антивирусни свойства
- използва се локално като лапа за облекчаване на мускулни и скелетни болки
- повлиява белодробни състояния (кашлица, астма) и ревматоиден артрит
- има данни, че повлиява пневмония и туберкулоза
- срещу инфектиране на отворени кървящи рани
- някои народи са я използвали като защита от едра шарка
ПРИЛОЖЕНИЕ:
- в медицината - екстракт
Подходящ за:
имунна система, антибактериалнo, антивируснo, мускулни и скелетни болки, кашлица, астма, артрит, пневмония, туберкулоза, инфекция, рани,

Източник: https://sites.google.com/site/bgbilki/home

4. Агарикус (Агарикус Блазеи), (Agaricus blazei, Agaricus Blazei Murill) (Химематсутаке, Himematsutake)
 

 

 
 
ХИМИЧЕН СЪСТАВ: Бета-глюкон, други
ДЕЙСТВИЕ: Стимулант на имунната система, карайки естествените защитни механизми на тялото да се борят с много инфекциозни агенти и условия, например рак. Пречи на туморите да растат и води до ремисия. Това негово действие е доказано от изследвания при: левкемия; рак на червата; рак на белите дробове; рак на матката; яйчниците и тестисите; рак на гърдата; рак на панкреаса; рак на черния дроб; невъзможност от провеждане на химиотерапия и лъчетерапия. Стимулира смяната на кръвта. Спомага за разграждането на отровни вещества, които се образуват в тялото в резултат на химиотерапия. Екстрактът се прилага и като съпътстващо лечение на болни от СПИН. Прилага се при възпаление на панкреаса, отоци, автоимунни заболявания (мултиплексна склероза, полиартрит, псориазис, автоимунен дерматит, автоимунен тиреодит и др.) Намира приложение при астма, алергии, бронхит, хепатит, високо кръвно налягане, стенокардия, проблеми с ерекцията при мъжете, мигрена, хронична умора и изтощение, за забавяне на стареенето.
ПРИЛОЖЕНИЕ: в медицината - хранителнa добавкa.
Подходящ за:
имунна система, инфекция, рак, тумор, левкемия, рак на червата, рак на белите дробове, рак на матката, рак на яйчниците, рак на тестисите, рак на гърдата, рак на панкреаса, рак на черния дроб, стимулира смяната на кръвта, спомага за разграждането на отровни вещества в резултат на химиотерапия, съпътстващо лечение на болни от СПИН, възпаления, панкреас, отоци, автоимунни заболявания, мултиплексна склероза, полиартрит, псориазис, автоимунен дерматит, автоимунен тиреоидит, астма, алергия, бронхит, хепатит, високо кръвно налягане, стенокардия, проблеми с ерекцията при мъжете, мигрена, хронична умора, забавяне на стареенето,

Източник: https://sites.google.com/site/bgbilki/home

5. Адиантум (Венерини коси) (Maidenhair Fern)
 

 

 
 
Добро средство е срещу жълтеница, диария, плюене на кръв и ухапване от бесни кучета. Тя също така предизвиква уриниране и менструация, разбива камъни в пикочния мехур, далака и бъбреците.
Основни действия: Спазмолитично, отхрачващо, успокояващо
Основни компоненти: Флавоноиди (включително рутин, изокверцетин), терпеноиди (включително адиантон), танин, слузни вещества.
Билката се приема като настойка или сироп за лечение на бронхит, кашлица и магарешка кашлица, както и за болезнена и силна менструация. Растението има и дългогодишна слава като лечебно средство при състояния, свързани с косата и скалпа. Използва се и за ускоряване на родилните болки по време на раждане.
Подходящ за:
жълтеница, диария, плюене на кръв, ухапване от бесни кучета, предизвиква уриниране, предизвиква менструация, камъни в пикочния мехур, камъни в далака, камъни в бъбреците, спазмолитично, отхрачващо, успокояващо, бронхит, кашлица, магарешка кашлица, косата и скалпа, ускоряване на родилните болки по време на раждане,

Съвети: Предупреждения! Да не се приема по време на бременност.

Източник: https://sites.google.com/site/bgbilki/home

6. Адхатода васика (Adhatoda vasica)
 

 

 
 
Лечебни части: Листа, корени, цветове и кора
Основни действия:
Абортифациент, антиастматично, спазмолитично, противокашлично, бронходилататор (разширява бронхите), отхрачващо, антипиретик, муколитик (разрежда и разгражда слузта), утеротоник, окситоцично.
Традиционна употреба:
Tрадиционно се използва от акушерките по време на раждане заради нейната маточна активност. Често се използва при кървене, причинено от идиопатична тромбоцитопенична пурпура; при умерена хипотензивна активност (ниско кръвно налягане), белодробни заболявания, за подпомагане на маточната инволюция (завъртане или обръщане навътре), при силно менструално кървене, следродилни (след раждането) кръвоизливи, като стимулант на маточната дейност. Билката се използва при диспепсия и локално кървене поради пептична язва и/или хемороиди.
Използва се при следните белодробни състояния: остър и хроничен бронхит (често се комбинира с билките Женско биле и Бяла ружа за успокоение на респираторния тракт), алергична астма (често се комбинира с билките Албиция, Байкалска превара, Очанка и Асматика), бронходилатационни ефекти, емфизем, хронична обструктивна болест на дихателните пътища /често се комбинира с билките Телчарка (Polygala), Гринделия (Grindelia), Млечка (Euphorbia) и Бял оман (Elecampane)/, туберкулоза, за облекчава кашлица и задух.
Адхатодата има антихистаминови ефекти (срещу алергия), листата могат да бъдат изсушавани и пушени за облекчаване на астма.
Билката се използва и при кървене от венците (локално), дифтерия, помага при пиорея (заболяване на венците, прилага се локално), непостоянна треска, туберкулоза (етеричното масло потиска всички щамове), тифусна треска. Препоръчвана доза 0.5-1.5 грама/ден изсушен корен 1-3мл/ден 1:2 течностен екстракт
Подходящ за:
абортифациент, антиастматично, спазмолитично, противокашлично, бронходилататор, отхрачващо, антипиретик, муколитик, утеротоник, окситоцично, по време на раждане заради нейната маточна активност, при кървене, причинено от идиопатична тромбоцитопенична пурпура, ниско кръвно налягане, белодробни заболявания, за подпомагане на маточната инволюция (завъртане или обръщане навътре), при силно менструално кървене, следродилни (след раждането) кръвоизливи, стимулант на маточната дейност, диспепсия и локално кървене поради пептична язва или хемороиди, остър бронхит, хроничен бронхит, алергична астма, бронходилатационни ефекти, емфизем, хронична обструктивна болест на дихателните пътища, туберкулоза, облекчаване на кашлица, задух, алергия, астма, кървене на венци, дифтерия, пиорея (заболяване на венците), непостоянна треска, туберкулоза, тифусна треска,

Съвети: Противопоказания! Противопоказна е при бременност, тъй като бе публикувано, че билката има окситоцично (стимулира маточните контракции) и абортифациентно (предизвикващо аборт) действие. Големите дози могат да предизвикат диария, възпаление на храносмилателния тракт и повръщане.

Източник: https://sites.google.com/site/bgbilki/home

7. Ажгон (айован) (Trachyspermum ammi)
 

 

 
 
ОПИСАНИЕ: Билката е позната в редица страни, заради силния си аромат и остър вкус.
ХИМИЧЕН СЪСТАВ: тимол и етерични масла (всички части на растението), витамини и минерални соли
ДЕЙСТВИЕ: При стомашни заболявания - функционални нарушения на храносмилателния тракт
ПРИЛОЖЕНИЕ: хранителна добавка
Подходящ за:
функционални нарушения на храносмилателния тракт

Източник: https://sites.google.com/site/bgbilki/home

8. Азиатска центела (Готу кола)
 

 

 
 
Основни съставки:
Азиатикозид, който е тритерпинов гликозид и класифициран като Brahmoside и Brahminoside, които са сапонинови гликозиди (това са диуретици в природата и имат леко седативно действие в големи дози). Калций Madecassoside, гликозид, който е силно противовъзпалително средство. Магнезий, Натрий, Танинова киселина, Веларин, мазна летлива течност, Витамин К тритерпеноидни сапонини; включително азиатикозид и брахмозид, които спомагат за оздравяването на раните; флавоноиди, укрепващи вените; малки количества етерично масло.
Традиционна употреба:
Билката е полезна при заболявания на кръвоносната система, пречиства кръвта, лекува кръвоносните съдове, подобрява притока на кръв в цялото тяло, подпомагайки вените и капилярите. Прилага се при хемороиди, флебит (възпаление на вените) и разширени вени. Полезно средство за сърдечно-съдови заболявания, като високо кръвно налягане, застойна сърдечна недостатъчност, венозна недостатъчност.
Подпомага мозъка и нервната система и е средство за спокоен сън, стимулира мозъчните клетки, енергизира, предпазва и храни мозъка. Тя има успокояващи свойства, отличен умствен стимулант и се използва при умора, както психическа така и физическа, при деца с дефицит на вниманието (ADD) заради своя стимулиращ ефект върху мозъка. Тя подобрява и засилва паметта, повишава умствените функции, като например концентрацията, полезна е при безсъние и психични разстройства. Предпазва от нервни сривове, възстановява енергийните запаси, облекчава умствената умора, стимулира и поддържа централната нервна система.
Тя е тоник за жлезите. Билката подпомага имунната система като помага на тялото да се защитава от токсините, ограничава възпаленията и инфекциите, подходяща е за хора, които не са активни или са приковани на легло поради болест.
Добро средство при артрит, ревматизъм, кожни възпаления, хепатит, възпалено гърло и туберкулоза.
Подпомага възстановяването на съединителната тъкан, кератинизацията (процес на подмяна на кожата след рани и язви), лимфната тъкан, стимулира оздравяването на кожата, стимулира растежа на косата и ноктите и синтеза на колагена (първата стъпка в тъканния ремонт), подпомага възстановяването на хрущяла, лигавиците и кожата, стимулира образуването на липиди и протеини, необходими за здрава кожа.
Други нейни приложения са като балансиращ тоник, едновременно повишава енергията и отпуска тялото, унищожава туморните клетки, използва се при треска, "тежест" или изтръпване на краката, крампи и подуване на краката, отоци на краката, за възстановяване след операция. Счита се за мощно средство за подмладяване, за подсилване на имунната система и надбъбречните жлези.
Външно билката е била използвана за лечение на рак, проказа, втора и трета степен изгаряния, увреждания на кожата и рани. Доказано е, че тя намалява образуването на белези. Като лапа се прилага при сифилис (сифилитични язви, за лечение на самите рани).
Азиатската центела, наричана още готу кола, произхожда от Южна Африка и Мадагаскар.
Подходящ за:
кръвоносна система, пречиства на кръвта, лекува кръвоносните съдове, хемороиди, флебит, разширени вени, сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане, застойна сърдечна недостатъчност, венозна недостатъчност, средство за спокоен сън, предпазва и храни мозъка, подобрява и засилва паметта, повишава умствените функции, психични разстройства, нервни сривове, стимулира и поддържа централната нервна система, имунна система, възпаления, инфекциия, артрит, ревматизъм, кожни възпаления, хепатит, възпалено гърло, туберкулоза, подпомага възстановяването на съединителната тъкан, лимфна тъкан, кератинизация, оздравяването на кожата, растежа на косата и ноктите, синтез на колагена, възстановяване на хрущяла, възстановяване на лигавиците, възстановяване на кожата, рак, тумори, треска, тежест или изтръпване на краката, крампи и подуване на краката, отоци на краката, възстановяване след операция, мощно средство за подмладяване, надбъбречните жлези, проказа, втора и трета степен изгаряния, рани, белези, сифилис, сифилитични язви,

Съвети: Предупреждения! В малки дози билката действа като стимулант, в големи дози действа като наркотик. Винаги приемайте в малки дози, тъй като големите дози могат да предизвикат главоболие, вцепенение (ступор) и световъртеж.

Източник: https://sites.google.com/site/bgbilki/home

9. Айважива (паче гнездо, винче) (Alkanna tinctoria)
 

 

 
 
ХИМИЧЕН СЪСТАВ:
Червени пигменти (анхусово червено и алканово червено, означавани като алканини); дъбилни вещества; смоли; восъци; минерални вещества и др.
ДЕЙСТВИЕ:
Като затягащо средство срещу диария и други стомашно-чревни разстройства. Регулира артериалното и венозно кръвообращение, притежава антибактериално действие и намалява сърбежа. Външно се ползва при изкълчено, набито, шипове, ревматизъм, нощно напикаване, мастни бучки, циреи, изгаряния, екземи, сраствания (прилага се срещу безплодие, поради непроходимост на маточните тръби).
ПРИЛОЖЕНИЕ:
При незарастващи рани външно като мехлем - приготвя се каша от 1 чаена лъжичка ситно счукана дрога и 100-150 гр. зехтин. Оставя се да престои на тъмно 10 дни;
Отвара за стомашни разстройства – по 1-2 чаени лъжички ситно нарязани корени се варят 10 минути с 1 чаена чаша вода; след изстиване отварата се прецежда и се пие по 1 супена лъжица няколко пъти на ден.
Подходящ за:
диария, стомашно-чревни разстройства, регулиране на артериалното и венозно кръвообращение, антибактериално действие, сърбеж, шипове, ревматизъм, нощно напикаване, мастни бучки, циреи, изгаряния, екземи, сраствания, безплодие поради непроходимост на маточните тръби, незарастващи рани, изкълчено или набито място,

Източник: https://sites.google.com/site/bgbilki/home

10. Акай (Акай бери) (Acai, Acai berry)
 

 

 
 
ХИМИЧЕН СЪСТАВ:
Акай бери е растение, което съдържа висок процент фибри, витамин А и С, желязо, калций, флавоноиди, както и различни киселини (аспартанова, глутаминова и олеинова). Освен това той е и богат източник на протеини, омега-6 и -9 мастни киселини, които са известни със своята превантивна роля за правилното функциониране на сърдечно-съдовата система. Екзотичният плод е известен и с богатото си съдържание на антоцианини, подобни на тези в червеното вино, които са изключително полезни за доброто здравословно състояние на организма и са с ясно изразени противоракови свойства.
ДЕЙСТВИЕ:
Акай бери наистина има едно от най-високите нива на съдържание на антиоксиданти и е изненадващо добър източник на незаменими мазнини и протеини. В него се съдържа комбинация от мононенаситени мазнини, фибри и фитостероли, комплекс от аминокиселини и микроелементи, както и други полезни съставки. Мастните киселини в Акай са близки по съдържание с тези на маслините и зехтина, което ги прави богати на мононенаситени мазнини. Редовният прием на Акай бери ще доведе до загуба на тегло и рязко подобряване на здравословното състояние, ще намали "лошия" холестерол, ще вкара кръвното налягане в нормални граници, ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания, рак и артрит, ще подобри зрението, ще направи кожата гладка и здрава, ще пребори проблемите със съня и лошото храносмилане и като цяло ще детоксикира тялото. Има наблюдения, че повлиява потентността.
Освен това плодовете се прилагат и за:
подобряване на храносмилането; имат свойството да пречистват организма от токсини; подобряват зрението; избистрят ума; премахват безсънието; забавят остаряването; имат благотворно влияние върху организма; намаляват риска от заболявания свързани с остаряването (сърдечно-съдови и ракови болести); неутрализират свободните радикали; водят до намаляване на апетита и повишаване притока на енергия; подобряват вида на кожата; намаляват нивото на холестерола.
Подходящ за:
сърдечно-съдова система, рак, сред най-високите нива на съдържание на антиоксиданти (неутрализират свободните радикали), кръвното налягане в нормални граници, артрит, подобрява зрението, прави кожата гладка и здрава (подобрява вида на кожата), подобрява съня, премахва безсънието, детоксикация на тялото, повлиява потентността, пречиства организма от токсини, избистря ума, забавя остаряването, лошо храносмилане, затлъстяване, намалява апетита, намалява нивото на холестерол,

Източник: https://sites.google.com/site/bgbilki/home 

-----------

Използвайте максимално пълната информация, предоставена ви от сайта, за да решите и вашите "нерешими" проблеми успешно.

 

 

 

нагоре ^

Подробни лечебни свойства на над 800 билки
Продукти на билкова основа и други
Производители, фирми и основни дистрибутори на продукти от билки
Засади: Дървета, Храсти, Цветя, Зеленчуци, Други...
* Използвани са само
  лечебни растения:
- Билки
- Цветя
- Храсти
- Дървета
- Плодове
- Зеленчуци
- Кактуси
- Зърно
- Гъби (Новодобавени!)
- Водорасли
- Други
- Плодни храсти
- Плодни дървета
- Последно добавени
Статии
Речник с термини
Видео за използване на търсачката на сайта
Видео за решения на
нерешими проблеми.
Много полезно видео!
Литература:
Въпроси за кожата...

Полезно и красиво

Gradinata.Targovski.euВсички запазени марки са притежание на техните собственици.
Съдържанието на сайта не може да бъде възпроизвеждано без писмено съгласие от автора му.
За всички страници на сайта са достъпни общите условия за ползването на сайта.