Лечими болести и билки Лечебни камъни Хранителни добавки Потребители

Подробни лечебни свойства на над 400 лечебни камъни

Лечебни камъни, химични елементи и коментари за техните лечебни свойства. За повече информация пишете ни.


   брой намерени резултати: 468


   


1. Змеевик (серпентенит)

Маркирай

Змеевикът се отнася към групата на минералите серпентин, които имат близки по състав и строеж магнезиеви силикати, формиращи скалата - серпентинит. Името на този минерал идва от приликата си с окраската на змията от латински (serpens - змия). Използва се в бижутерията, много наподобява нефрита, но има по-ниска твърдост. Цветът е от зеленикаво жълто до тъмно зелено. Находища има в САЩ, Швейцария, Италия, Германия, Куба, Нова Зеландия, Монголия Афганистан, Индия, Русия (Урал). От него се изработват плотове, вази, съдове. Материал за производството на фармацевтични чаши и други инструменти, с времето се е запазило името "аптекарски камък".
Лечебни свойства. Може да изчисти организма от токсини. Отнема негативни емоции и някои отрицателни въздействия. Препоръчва се при главоболие, проблеми с кръвното налягане. Смята се, че той е в състояние да намали нервна възбудимост, използва се за простудни заболявания, възпалителни заболявания на бъбреците и храносмилателната система.
Tози камък е подходящ за тези, които трябва да се възстановят от травми, подпомага по-бързото зарастване на костите, контузии и навяхвания.
Магически свойства. От една страна се счита, че този камък опасен и коварен. Тъй като е свързан със змия-изкусител, може да въведе в заблуждение. На обикновения човек започва да поставя различни препятствия в живота, да го изправи срещу изпитания и изкушения. От друга страна се смята, че камъкът е с мощна енергия, която е в състояние да даде защита при носене и спокойствие. Служи като талисман на лекари и фармацевти, хомеопати и масажисти. Контактуват добре с камъка тези, които търсят нови знания, искат да разберат собственото си "Аз". Като цяло допринася за успешното обучение, както и физическо развитие. Подходящ талисман е за спортисти, бизнесмени, адвокати.
Змеевикът е един много силен почистващ камък, както за душата и тялото, така и за околното пространство. Може да се използва като талисман против уроки и лоши очи. Ако собственикът на камъка е изправен пред силно негативно въздействие, камъкът може дори да се разцепи. Тъй като поглъща негативната енергия, необходимо е най-малко веднъж седмично, за да я държи под течаща студена вода.


Подходящ за:
Змеевикът се отнася към групата на минералите серпентин, които имат близки по състав и строеж магнезиеви силикати, формиращи скалата - серпентинит.
Материал за производството на фармацевтични чаши и други инструменти, с времето се е запазило името "аптекарски камък".
Лечебните свойства. Може да изчисти организма от токсини. Отнема негативни емоции и някои отрицателни въздействия.
Препоръчва се при главоболие, проблеми с кръвното налягане.
Смята се, че той е в състояние да намали нервна възбудимост, използва се за простудни заболявания, възпалителни заболявания на бъбреците и храносмилателната система.
Tози камък е подходящ за тези, които трябва да се възстановят от травми, подпомага по-бързото зарастване на костите, контузии и навяхвания.
Змеевикът е един много силен почистващ камък, както за душата и тялото, така и за околното пространство. Може да се използва като талисман против уроки и лоши очи. Ако собственикът на камъка е изправен пред силно негативно въздействие, камъкът може дори да се разцепи. Тъй като поглъща негативната енергия, необходимо е най-малко веднъж седмично, за да я държи под течаща студена вода.

Източник: http://gemfox.ru/dict/З/zmeevik.html2. Зебра яспис

Маркирай

Зебра ясписът помага да спрем да мислим за несполуките, като една от опциите на живота и ни насърчава да действаме решително в преследването на нашите мечти и цели. Помага ни да избягваме опасностите и ни насърчава да живеем пълноценно живота си. Стимулира прехода от материалния свят към астралното ниво по време на медитация и центриране на душата.
Физически този камък заздравява костите. Полезен е да се прилага при остеопороза, проблеми със зъбите и венците, мускулни спазми и сърцебиене.


Подходящ за:
Зебра ясписът помага да спрем да мислим за несполуките.
Физически този камък заздравява костите. Полезен е да се прилага при остеопороза, проблеми със зъбите и венците, мускулни спазми и сърцебиене.

Източник: http://kristali.newage.bg/зебра-яспис3. Вулканична лава

Маркирай

Вулканичната лава е съставена от над 70 естествени минерала.
Ползи за здравето: - намалява възпалителните процеси - нормализира кръвното налягане - подобрява циркулацията - подобрява имунната и ендокринната система - има способността да унищожава вирусите и бактериите - подобрява клетъчното хранене и детоксикация - подобрява клетъчната пропускливост - увеличава енергията - помага да се забавят процесите на стареене - предпазва тялото и биополето му от вредни електромагнитни вълни - повишава либидото и потентността Основни функции: - стимулира кръвообращението - подобрява обмяната на веществата - насища клетките с хранителни вещества - експулсира токсините от тялото - подобрява оросяването в крайниците – намалява чувството на студ в ръцете и краката - намалява вероятността за сърдечно-съдови заболявания, сърдечни заболявания и инсулт - подобрява обмяната на веществата и води до детоксикация - облекчава болките в мускулите при спазъм - предотвратява умствената умора - подобрява качеството на съня - стабилизира психичното състояние - повишава концентрацията - подобрява тонуса и баланса при възрастните хора - укрепва физическото състояние - укрепва биоенергийно поле на човешкото тяло - стабилизира кислорода в кръвта, активира кръвните телца - превръща водата в тялото в здравословна, носеща енергия - благоприятства за по-дълбок и пълноценен сън


Подходящ за:
Ползи за здравето:
- Намалява възпалителните процеси
- нормализира кръвното налягане
- подобрява циркулацията
- подобрява имунната и ендокринната система
- има способността да унищожава вирусите и бактериите - подобрява клетъчното хранене и детоксикация
- подобрява клетъчната пропускливост
- увеличава енергията
- помага да се забавят процесите на стареене
- предпазва тялото и биополето му от вредни електромагнитни вълни
- повишава либидото и потентността.
Основни функции:
- стимулира кръвообращението
- подобрява обмяната на веществата
- насища клетките с хранителни вещества
- експулсира токсините от тялото
- подобрява оросяването в крайниците
– намалява чувството на студ в ръцете и краката
- намалява вероятността за сърдечно-съдови заболявания, сърдечни заболявания и инсулт
- подобрява обмяната на веществата и води до детоксикация
- облекчава болките в мускулите при спазъм
- предотвратява умствената умора
- подобрява качеството на съня - стабилизира психичното състояние
- повишава концентрацията
- подобрява тонуса и баланса при възрастните хора
- укрепва физическото състояние
- укрепва биоенергийно поле на човешкото тяло
- стабилизира кислорода в кръвта, активира кръвните телца
- превръща водата в тялото в здравословна, носеща енергия
- благоприятства за по-дълбок и пълноценен сън

Източник: http://megasmart-bg.com/inc/5.php?lightbox%5Biframe%5D=true&4. Волско око (Бычий глаз)

Маркирай

Волско око е камъкът тигрово око, който е подложен на термични въздействия. Това влияние може да бъде както естествено, така и изкуствено създаден. Могъщ амулет, способен да промени човек.
Ако човек посвети живота си на работата, то камъкът ще му помогне да постигне големи височини, ще защити потребителя си от нечестни партньори, ще получи по-голяма печалба от сделките. Но този камък помага само на активни, независим и силно мотивирани хора. Ако мързелив човек носи този камък, то в него ще има постоянна вътрешна борба, камъкът ще бъде негова тежест. Обикновено тези хора в крайна сметка губят тези камъни, тъй като не могат да оценят техните им качества по достойнство. Всички тези камъни са надарени с достатъчно мощен енергиен потенциал. Поради това те се считат за подчертаващи очарованието. Спестява от ревност.
Лечебни свойства. Понижава кръвното налягане, помага за лечение на псориазис, артрит, астма, сърдечна недостатъчност, има благоприятен ефект при редица заболявания на жените и хронична депресия. Насърчава обмяната на веществата и киселинно-алкалния баланс в организма.


Подходящ за:
Волско око е камъкът тигрово око, който е подложен на термични въздействия. Това влияние може да бъде както естествено, така и изкуствено създаден.
Понижава кръвното налягане, помага за лечение на псориазис, артрит, астма, сърдечна недостатъчност, има благоприятен ефект при редица заболявания на жените и хронична депресия. Насърчава обмяната на веществата и киселинно-алкалния баланс в организма.

Източник: http://mirmineralov.ru/opredelitel/details/byichiy-glaz-.htm5. Везувиан

Маркирай

Този минерал е кръстен на италианския вулкан Везувий, представлява калциев силикат и алуминий. Кристалите на минерала обикновено са пирамидални или призматична форма и се появяват на колонни кристали в различни нюанси на зелено, жълто-зелено, изумрудено зелено. Най-известни находища са разположени в страни като Пакистан, Норвегия, Швейцария, Канада, Италия и Русия.
Лечебни свойства. Има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и централната нервна система. Помага за нормализиране на психиката, при проблеми с щитовидната жлеза, хронично главоболие. Полезен при доброкачествени и злокачествени тумори.
Магически свойства. Везувиан създава около себе си и своя собственик топлина и комфорт. Той ще събуди дори у най-смирения желание да подреди дома си, подчертава дизайнерски таланти и творческа енергия. Може да насърчи жените да се грижат за тяхната фигура, да събуди желанието да бъдат винаги стилно облечени, да помогне да се откажат от пушенето, ако е необходимо.
Като талисман камъкът ще помогне на господаря си в работата. Той ще привлече симпатиите на властите, репутацията и доверието на колеги, бизнес партньори. Този камък обича да покровителства креативни хора: художници, писатели, дизайнери, модни дизайнери, актьори, литературни критици.


Находище:
Орловец, Мальовица; М.Търново; Елешница; Урдини езера; вр.Петлите;Подходящ за:
Има благоприятен ефект върху сърдечно-съдовата система и централната нервна система, за укрепване на нервите и психическо стабилизиране, хронично главоболие.
При проблеми с щитовидната жлеза, подпомага лечението на кожни заболявания. Полезен при доброкачествени и злокачествени тумори.
Ако носите обеци с Везувиан, можете да се отървете от мигрена и да подобрите зрението си.
Виж и опасни камъни.

Източник: http://www.detskiysad.ru/kamni/svoystva_vezuvian.html6. Верделит

Маркирай

Верделитът е зелена разновидност на турмалина, името идва от италиански (verde - зелен, lithos - камък). Зеленият му цвят се дължи на примесите от железни съединения. Нюансите му могат да бъдат от нежно тревисто зелено до тъмно зелено. Верделитът e най-разпространеният от благородните турмалини. В бижутерията най-често се използват разновидностите на турмалина, като розов и червен рубелит, жълто-кафяв дравит, син индиголит и безцветния или бял ахроит. В тази серия заемат място и зелените турмалини - верделити.
Всички тези цветни разновидности на турмалина се обединяват в общата група на минерала елбаит.
Лечебни свойства на верделита. В древността вярвали, че носенето на гердани с този минерал подмладява организма, прави кожата свежа и еластична. Литотерапевтите смятат, че в човешкото тяло верделитът стимулира регенерацията на клетките, тъканите и органите. Тези кристали имат положителен ефект върху ендокринната система като цяло и по-специално на хипофизната жлеза. Може би затова тези минерали са полезни за възстановяване и съживяване на репродуктивната функция. Верделитът очиства и укрепва нервната система. Според литотерапевтите, този камък трябва да се носи при нервно изтощение и преумора.
Магически свойства на верделита. Съществува вярване, че верделитът привлича пари и успех, премахва последиците от стреса и разочарованията. Зеленият му цвят има успокояващ ефект върху нервната система. Тези камъни могат да внесат оптимистична нотка в мелодията на вашия живот.
Верделитът има наистина вълшебно действие върху своя собственик - той коригира неговото здраве, подобрява външния му вид, прави го благороден, смел, решителен и заедно с това възвишен човек.
Но най-важното - учи човека да разбира езика на интуицията, т.е. собственикът му може чувства, какви флуиди идват от животните, птиците, рибите или дърветата (положителни или отрицателни). Верделитът може да се нарече преводач в диалога между човека и дивата природа. Този камък хармонизира връзката между човека и околната среда – той подсказва, какво да се направи, за да не се наруши равновесието в света и да не се сътвори, умишлено или неумишлено зло.
Влияние върху чакрите. Гърлената чакра контролира дихателната система и слуховия апарат, както и кожата, активността на тази чакра помага за самоутвърждаването. Сърдечната чакра оказва влияние върху сърдечно-съдовата система, гръдния кош, гръбнака и ръцете.
Талисмани и амулети. Верделитът е талисман за лесничеи (но не ловци), биолози, ветеринари, озеленители, градинари, ландшафтни архитекти, лечители, билкари, всички, чиито дейности са свързани с живата природа.


Подходящ за:
Верделитът има наистина вълшебно действие върху своя собственик - той коригира неговото здраве, подобрява външния му вид, прави го благороден, смел, решителен и заедно с това възвишен човек.
В древността вярвали, че този минерал подмладява организма, прави кожата свежа и еластична. Стимулира регенерацията на клетките, тъканите и органите. Тези кристали имат положителен ефект върху ендокринната система като цяло и по-специално на хипофизната жлеза. Може би затова тези минерали са полезни за възстановяване и съживяване на репродуктивната функция. Верделитът очиства и укрепва нервната система. Този камък се носи при нервно изтощение и преумора.
Още в древността са вярвали, че зелените кристали помагат на хората да се засили имунната система, имат благоприятен ефект върху нервната система, кръвоносната система и бъбречна функция.
Литотерапевтите препоръчват да се използва този камък за нервно изтощение, при прекомерна умора, за възстановяване от всякакви външни негативни ефекти върху хората, както и за пречистване на аурата.

Източник: http://nanocom-bg.com/test/index.php?option=com_content&view7. Варисцит

Маркирай

В миналото Варисцитът се е наричал Уталит. Той се споменава в много народни песни по света и е използван в свещени церемонии на американските индианци и австралийските аборигени. Варисцитът енергизира най-силно сърдечната чакра и чакрата на слънчевия сплит. Варисцитът е хидратиран алуминиев фосфат. Той е сравнително рядък фосфат и понякога се бърка с тюркоаз, но Варисцитът обикновено е зелен на цвят.
Мистични свойства. Психически Варисцитът замества чувството на дълбоко отчаяние с надеждата и вярата, идващи от голямата Вселена. Този успокояващ камък ви дава възможност да покажете себе си на света точно такъв, какъвто сте. Той успокоява нервите и носи спокойствие на сърцето. Той поддържа трезвата мисъл, но носи и живителна енергия, която пречи да бъдете прекалено сериозен. Ако го поставите под възглавницата си през нощта, ще ви донесе спокоен сън и съзнание. Физически Варисцитът помага да ви енергизира отново, когато сте изчерпали енергийните си запаси.
Лечебни свойства. Варисцитът лекува нервната система, подувания на корема и ограничен приток на кръв. Той регенерира еластичността на вените и кожата, неутрализирайки повишената киселинност. Помага при болести като подагра, гастрит, язва, ревматизъм, мъжка импотентност и облекчава спазмите.


Находище:
Маджарово;Подходящ за:
Варисцитът е хидратиран алуминиев фосфат. Той успокоява нервите и носи спокойствие на сърцето. Лекува нервната система, подувания на корема и ограничен приток на кръв. Той регенерира еластичността на вените и кожата, неутрализирайки повишената киселинност. Помага при болести като подагра, гастрит, язва, ревматизъм, мъжка импотентност и облекчава спазмите.
Литотерапевтите вярват, че е желателно да се носи от хора, които са предразположени към всички видове страхове, при безсъние и кошмари.

Източник: http://kristali.newage.bg/варисцит8. Уваровит

Маркирай

Уваровитът (калциево-хромен силикат) е камък от групата на гранатите – ярко зелен на цвят, поради наличието на хром. Насърчава индивидуалността, но без егоцентризъм, който често я придружава.
Стимулира сърдечната чакра и повишава духовните преживявания. Спокоен камък, който подпомага работата, с която сме се захванали.


Подходящ за:
Уваровитът съдържа хром. Насърчава индивидуалността, но без егоцентризъм, който често я придружава. Спокоен камък, който подпомага работата, с която сме се захванали.
Има положителен ефект върху кръвоносната система, обмяната на веществата и кръвното налягане. Помага да се отървете от главоболието и помага за подобряване на слуха. Извежда токсини от тялото.
Ако всеки ден в продължение на няколко минути се наблюдава камъка, то качествено се подобрява зрението.
Зеленият цвят добре влияе на състоянието на нервната система и елиминира безпричинната безсъница и постоянното състояние на стрес, облекчава хроничната умора.

Източник: http://kristali.newage.bg/уваровит9. Епидот (Унакит)

Маркирай

Епидотът е силикатен минерал, който често се разпознава по своя зелен цвят на шам фъстък. Някога наричан пистацит заради своя цвят, общоприетото му минералогично название е епидот, наречен така заради многобройните си кристали от гръцки (epidot - добавка). Прозрачните тъмнозелени кристали се изрязват като скъпоценни камъни и донякъде наподобяват диопсида, турмалина дравит. По своя химичен състав епидотът е калциево-алуминиев-железен силикат.
Една от отличителните му характеристики е силният плеохроизъм, при който кристалите се отличават с различни цветове – зелено, кафяво и жълто, когато се наблюдават от различни ъгли. Всъщност епидотът е семейство от свързани минерали, тъй като има няколко разлики в химичния състав. Клиноцоизитът е бял или розов епидот с ниско съдържание на желязо, с което химичният му състав се доближава до този на зоисита.
Пиемонтитът е червен матов епидот със съдържание на манган, а тавмавитът е тъмнозелен епидот от Бирма със съдържание на хром.


Находище:
Атия; Гълъбово; Д.Лозен; Крушевец; Дорково Камилски дол; Мързян; Черни връх; Крумово; Черноморец; Н. махала; Пропада; Мальовица; Стойките; Урдини езера; Маджарово; Рударци;Подходящ за:
Епидотът е силикатен минерал. По своя химичен състав епидотът е калциево-алуминиев-железен силикат.
Унакитът има способността да ви освободи от дълбоко погребана емоционална болка и да подпомогне оздравителния процес на организма.
Много заболявания започват като незараснали травми на нашата психика, затова освобождаването на тези подтиснати психически чувства облекчава организма на клетъчно ниво. Той спомага и за заздравяване на органите, мускулите и тъканите.
Унакитът се препоръчва, за безопасно протичане на бременността и здравословен растеж на бебето, докато е в утробата на майката. Камъкът помага и за целевото наддаване на тегло на специфични области от тялото.
Виж и опасни камъни.

Източник: http://kristali.newage.bg/унакит10. Цоизит (орторцоизит, танзанит, тулит)

Маркирай

Цоизитът е силикат със сложен състав, включва алуминий и калций. Съдържа желязо, затова оцветяването на минерала е в зелено, синьо-зелено, синьо, светло кафяво. Срещат се и безцветни и прозрачно зелени кристали. Блясъкът е перлен, стъклен. Находища има в Австрия, САЩ, Норвегия.
Лечебни свойства. В народната медицина се счита, че този камък е отлично средство за профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания. Този камък помага за стабилизиране на кръвното налягане, облекчава главоболието и помага при настинки. Съвременните литотерапевти предполагат, че цоизитът може значително да облекчи състоянието на хората, които зависят от различни метеорологични условия, нормализира съня, облекчава нервно напрежение. В някои страни традиционните лечители препоръчват носенето на изделия с цоизит от хора, в които се наблюдават метаболитни нарушения. Малки полирани камъни могат да лекуват заболявания на гръбначния стълб, ако всеки ден се слагат върху болните места.
Магически свойства. Цоизитът се използва за направата на амулети, чието действие е насочено към подобряване на семейните отношения. Смята се, че човешка фигурка, изработена от този камък, пази мира в семейството. Фигурката трябва да се съхранява у дома, но не на видно място, а там където завистливите погледи няма да могат да лишат амулета от неговата сила. Привлича щастие и любов. Но положителният ефект от този талисман идва след много дълъг период от време, затова се препоръчва носенето му от млади хора. Цоизитът е талисман на хора, които се нуждаят от допълнителен "тласък", за да се отърват от мързела и да успеят в живота си.


Находище:
Рила - Вр. Петлите, Орловец, Белия улук; Канарата, с. Хлябово;Подходящ за:
В народната медицина се счита, че този камък е отлично средство за профилактика срещу сърдечно-съдови заболявания. Помага за стабилизиране на кръвното налягане, облекчава главоболието и помага при настинки. Съвременните литотерапевти предполагат, че цоизитът може значително да облекчи състоянието на хората, които зависят от метеорологични условия на времето, нормализира съня, облекчава нервното напрежение. В някои страни традиционните лечители препоръчват носенето на изделия с цоизит от хора, при които се наблюдават метаболитни нарушения. Малки полирани камъни могат да лекуват заболявания на гръбначния стълб, ако всеки ден се слагат върху болните места.
Виж и опасни камъни.

Източник: http://encyclopedia-stones.ru/72-coizit.html 

-----------

Използвайте максимално пълната информация, предоставена ви от сайта, за да решите и вашите "нерешими" проблеми успешно.

 

 

 

нагоре ^

Подробни лечебни свойства на над 400 лечебни камъни
Лечебни камъни в България
Лечебни камъни -статии
 
Най-често ползвани лечебни камъни чрез накисване във вода
Подходящи камъни за:
- Структуриране на вода
- Украса
- Бижута
- Парна баня и Сауни
- Последно добавени
Опасни камъни и съединения
 
Продукти на базата на минерали, други
Фирми, производители, основни дистрибутори
 
Видео от изложения
Видео за използване на търсачката на сайта

Поръчайте ваш собствен сайт на цени от 30-300 лв, без готови шаблони, по ваша идея.
Ниски цени за хостинг 12лв/г, домейн 16лв/г (.eu,com,net,...)

Този сайт е изграден от Екатерина Гигова, gigova@mail.bg
Използвани са PHP, MySQL, jQuery, CSS, HTML5 и други технологии.

Полезно и красиво

Gradinata.Targovski.euВсички запазени марки са притежание на техните собственици.
Съдържанието на сайта не може да бъде възпроизвеждано без писмено съгласие от автора му.
За всички страници на сайта са достъпни общите условия за ползването на сайта.